2n Congrés Partit Republicà Català 27 febrer 2010

Objectiu: unitat i independència
El 30 de novembre del 1930, al Palau de la Música Catalana, en l’acte inaugural de Palestra, Pompeu Fabra, el gran patriota i lingüista “seny ordenador de la llengua catalana” digué : “No tenim un estret nacionalisme. Vivim de cara al món i si volem la plena sobirania és per millorar la qualitat dels nostres conciutadans i per obtenir que Catalunya, intensament civilitzada, pugui oferir una efectiva col·laboració en l’obra de millorament i progrés de la humanitat”. Aquesta reflexió ha planat durant tota la sessió del 2on. Congrés del Partit Republicà Català, celebrat aquest 27 de febrer a la Sal Abat Escarré del Ciemen. El record de les paraules del mestre Fabra enllaçava directament amb el compromís que un dia 22 d’abril del 2006 un grup de patriotes vam adquirir amb el nostre poble. Amb el Manifest del Montseny -la Crida al poble català- anunciàvem la refundació amb caràcter independentista del Partit Republicà Català, el vell partit de Francesc Layret, Lluís Companys, August Pi i Sunyer i altres, amb l’objectiu d’assolir la plena sobirania del nostre poble “treballant colze a colze amb altres organitzacions també independentistes i dins d’una futura Confederació Republicana dels Països Catalans, l’instrument del nostre alliberament”.

Així va quedar palès i es començà a treballar. En un dels primers documents aprovats l’any 2006 s’explicitaven com a objectius:
1.L’assoliment d’una majoria suficient al Parlament de Catalunya, juntament amb altres organitzacions que defensin el dret a l’autodeterminació per a la nostra nació, perquè la cambra catalana en un acte de sobirania, proclami la independència de Catalunya i convoqui, si així ho decideix, el poble català a un referèndum d’autodeterminació.
2.Elaborar, mitjançant una comissió de treball formada per experts una Constitució Catalana.
3.Internacionalitzar el conflicte català i fer que sigui conegut arreu del món.
4.Proclamació de la República Catalana com a Estat sobirà al si de la Unió Europea.
5.Promoure aliances i arribar a acords amb grups i organitzacions d’ideologia similar.

El 9 de juny del 2007, a la Conferència Nacional celebrada a Sabadell s’aprovà una proposta a favor de la unitat d’acció del sobiranisme català -que fou ratificada i actualitzada en el Consell Nacional celebrat a Sant Quirze del Vallès el 7 de juny del 2008- tot defensant la “convergència en un mateix projecte del conjunt de les forces polítiques, cíviques, culturals i socials catalanes”, i animant els diferents grups i organitzacions a “generar un mínim de complicitats que facin possible la unitat d’acció de l’independentisme català amb l’objectiu d’assolir una proposta el màxim d’unitària amb la perspectiva de les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya”. I es comanava l’Executiva Nacional a continuar les converses amb els diferents sectors que conformen el denominat espai sobiranista català.

Tot això va quedar reflectit en les Conclusions aprovades en el Ier Congrés Nacional del 17 novembre del 2007. En aquell congrés ( tal com es feia constar en la invitació adreçada a diferents personalitats del món sobiranista) s’anunciava que “establirem les bases per convertir el nostre partit en una eina útil per ajudar a impulsar, junt amb la resta d’organitzacions sobiranistes dels Països Catalans, la nostra nació cap a la seva llibertat nacional plena”. I posàrem fil a l’agulla.

En el breu període de tres anys i mig l’RC s’afrontà a quatre conteses electorals (autonòmiques, municipals, espanyoles i europees) cosa que tenia els seus pros i contres i que feia que la major part d’energies i recursos -prou limitats- se n’anaven per aquest camí. Tenia tanmateix els seus aspectes positius i, si més no, feia que els objectius del partit fossin compartits per un nombre cada dia més gran de catalans.

Davant però de la contesa electoral de l’any 2010 al Parlament de Catalunya calia fer un pas endavant i sumar esforços. Així el 7 de febrer del 2009 es celebrà al Fort Pienc de Barcelona la Conferència de Debat Independentista i s’acordà treballar en un pla d’acció que comportava en primera instància l’aprovació d’un document (aprovat el 4 d’abril) que s’anomenà Compromís per la Independència Nacional de Catalunya. S’acordà tanmateix realitzar una campanya per tal de donar-lo a conèixer a la ciutadania tot convidant-la a signar-lo, establint el dia 23 d’abril Diada de Sant Jordi, com a data de sortida.

Entremig, pocs dies abans de Sant Jordi, va aparèixer al diari Avui l’article Patriotisme i Dignitat creant unes expectatives que el temps dirà si són fundades o no. La campanya del Compromís per la Independència quedà aturada en espera dels esdeveniments. Al final de maig hi hagué la presentació pública a les Cotxeres de Sants del projecte de Reagrupament. Des de l’Executiva Nacional del partit es convidà els militants que volguéssin a adherir-se al nou projecte sense que això comportés l’abandonament dels objectius i el treball dins l’RC. No hi havia cap incompatibilitat atès que, formalment, Reagrupament no era cap organització política sinó una associació cultural. Aquesta actitud oberta del Partit Republicà, seguint el que en podríem anomenar “l’esperit del Fort Pienc” fou vista com una actitud molt positiva des de diferents àmbits de l’independentisme.

En el mateix sentit, mesos més tard, es donà també la benvinguda al document que diverses organitzacions i personalitats presentaren al Col·legi de Periodistes de Barcelona amb el títol Suma independència i que entre altres consideracions advocava per la unitat d’acció tot dient que “deixem provisionalment les nostres diferències i ens unim superant les nostres diferències, culturals i socials per aconseguir una majoria parlamentària per proclamar la independència de la nostra nació”.

Tal com estan les coses tot porta a pensar que el camí que iniciàrem l’abril del 2006 i el compromís que hem anat renovant amb aquells principis a que ens vam comprometre no ha estat debades. Hem de continuar amb més ànims i convenciment, si cal, que mai. Caldrà a partir d’ara, i sobretot tenint ben presents els darrers esdeveniments produïts en algunes organitzacions independentistes i les noves propostes d’unitat d’acció presentades fa poques setmanes, obrir de nou el debat interromput el passat mes d’abril del 2009; cal fer un debat a fons sobre la nova estratègia a seguir des de l’RC. A l’horitzó, i en vistes a les properes eleccions al Parlament de Catalunya, es preveu que hi hagi noves propostes dins l’àmbit independentista i el nostre partit, segons com, podria ser un dels elements aglutinadors d’aquestes propostes. L’important ara, l’imprescindible, és aconseguir agrupar totes (o el màxim nombre possible) aquelles propostes sobiranistes que tinguin intenció de ser presents a les eleccions al Parlament de Catalunya el 2010. Hauríem d’intentar convèncer amb tot el nostre esforç que no es presentin dues o més forces confrontades amb el mateix objectiu i que és l’objectiu que ens marcarem fa un any amb el Compromís per la Independència Nacional de Catalunya. Per tant, proposem la realització d’una segona Conferència de Debat Independentista, oberta a tothom, sense exclusions ni interessos mesquins; una conferència que obri el debat que ens porti a l’entesa possible i necessària per fer realitat aquell somni al qual Catalunya té dret com tots els altres pobles del món: la seva plena llibertat. Recordem les paraules de Francesc Macià (2 febrer 1919) apelant a la unitat d’acció dels independentistes: “Qui es senti fort d’esperit i coratjós, que ajunti ses forces a les nostres forces, i entre tots arribarem a la constitució d’una Catalunya que sigui, com en altres èpoques fou, l’exemple dels pobles lliures i l’admiració dels pobles forts”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s