12 d’octubre: la irresponsabilitat d’un president


El dia 12 d’octubre, diuen les cròniques, és el 518è aniversari de la descoberta d’Amèrica pels europeus. D’Amèrica estant cada dia hi ha més veus que diuen que el 12 d’octubre és l’aniversari del dia en que els pobles originaris d’Amèrica van tenir la desgràcia de descobrir els europeus.

L’antropòleg brasiler, Darcy Ribeiro, calcula que a finals del segle XV hi havia a Amèrica uns 70 milions d’aborígens i un segle i mig després només en quedaven uns 3 milions i mig.

Aquest és l’autèntic resultat del genocidi més gran que hi ha hagut en la història de la humanitat. Castellans, anglesos, portuguesos, francesos i holandesos foren els principals culpables d’aquest criminal extermini. La història d’Amèrica és la història de l’esclavatge, l’espoli, el sotmetiment cultural i religiós. Ja fora hora de que els descendents dels culpables d’aquesta lacra, com a mínim, demanéssin perdó.

De Madrid estant, però, la qüestió es percep d’una altra manera; encara hi ha qui creu que allò fou l’avantsala de la civilització, i que amb l’evangelització forçada es va portar el progrés. És per això que els diferents governs espanyols commemoren any rere any aquest data com el Dia de la Hispanidad. Fa pocs anys també en deien el Dia de la Raza (?). Ho celebren amb una gran desfilada de les forces armades per a acabar de guarnir la celebració. Tanmateix, de Catalunya estant, des de la distància, algun grup d’esquizofrènics nostàlgics del feixisme se sumen a la festa. Ben trist tot plegat.

En aquesta gran festa hi participa el rey d’Espanya i tota la plana major institucional, des de ministres a comandaments militars. També hi participen alguns presidents autonòmics i, ai làs! Aquest any s’ha sumat a la cerimònia el president de la Generalitat de Catalunya, el Molt Honorable senyor José Montilla davant l’astorament dels mateixos socis de govern que han denunciat la seva estranyesa, sobretot després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut català i per tant, contra Catalunya. Són els mateixos que el varen fer president. Ells sabran el perquè…

Des de fa molt temps, la percepció ciutadana, cada dia que passa més generalitzada, és de que el president -i amb ell el seu govern- ha perdut definitivament el nord i va lliscant pel pendent fins a l’abisme. Aquesta situació fa que no controli, ni que sigui per pudor, certs gestos i actuacions que, pel que representen, tenen un fort caràcter simbòlic i resten -si això és encara possible- la poca credibilitat d’un tripartit totalment a la deriva. La presència del president Montilla a Madrid aquest 12 d’octubre és d’una irresponsabilitat que frega la grolleria. Clar i català.

Esperem que el dia 28 de novembre una àmplia participació democràtica del poble català el posi allà on ha de ser, que mai serà la presidència de la Generalitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s