Nou govern bipartit. Caldran explicacions a Justícia

La composició del primer govern d’Artur Mas passada l’expectació que la formació d’un govern amb el llistat corresponents d’aquells que tindran la responsabilitat de tirar endavant el país sempre comporta, sembla haver respost en línies generals a les expectatives creades. Un govern que ha prioritzat -dins de la lògica del moment- els aspectes de caire econòmic per davant dels més intrínsecament polítics. Era d’esperar, la situació deixada d’una banda per la ineptitud i irresponsabilitat del govern tripartit (per cert, el periodista Toni Clapés es preguntava dins el seu programa a RAC 1 si es demanarien responsabilitats penals a aquests senyors) i d’una altra pel forat cada dia més gran que el dèficit fiscal deixa en les castigades finances catalanes, exigien que el govern entrant prioritzés el vessant de la gestió econòmica.

És lògic que a aquest govern se li doni els cent dies de confiança que que qualsevol activitat que s’inicia requereix. Això no obsta però que ens plantegem alguns interrogants. Els mitjans de comunicació de gran abast han començat a fer conjectures sobre les conselleries d’Interior, de Cultura o d’Educació, per exemple, comentant aspectes bastant irrellevants i anecdòtics (molt especialment al voltants del Conseller de Cultura, senyor Mascarell) i en canvi, fora d’algun cas concret, aquests mitjans no han volgut parlar (o preguntar) sobre la Consellera de Justícia, senyora Pilar Fernández Bozal. És curiós si més no, perquè aquest nomenament portarà cua. Ben segur.

L’endemà mateix de la presentació del nou govern de CIU, els diputats de Solidaritat van denunciar l’actuació de la representant de l’Advocacia General de l’Estat a Catalunya, senyora Pilar Fernández Bozal, que va presentar dos recursos contra la consulta independentista d’Arenys de Munt que s’havia de celebrar (i es celebrà, malgrat l’oposició de l’amatent funcionària) el 13 de setembre del 2009. L’anècdota fou que l’advocat que, diuen, realitzà la feina, havia estat candidat a la llista de Falange Española (el partit successor del que creà el feixista Primo de Rivera), i que tanmateix organitzà una esperpèntica expedició a Arenys de Munt el dia de la consulta. L’afer seriós, però, fou la “literatura” dels recursos collita pròpia de la senyora Fernández Bozal on entre altres coses deia que les consultes “afecten la integritat territorial de l’Estat i la sobirania nacional”, la qual cosa segons ella “genera un perjudici per l’estabilitat social i política”. Ja queda clar que quan la senyora Fernández Bozal parla de sobirania nacional es refereix a la nació espanyola, no pas a la catalana, està clar…

 

Potser encara és més greu la relació que feia la senyora funcionària sobre la consulta d’Arenys de Munt i els suposats excessos del seu Ajuntament, quan esmentava dues sentències del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, comparant-les amb l’actuació de dos ajuntaments bascos. Molt especialment hauríem d’esmentar la de l’Ajuntament de Getika, petit poble de 1.500 ànimes de Biscaia, on es van imprimir cartells en els quals es sol·licitava el trasllat dels presos bascos al seu país. Al respecte, no sabem si la senyora consellera sap que tant a l’Estat espanyol com arreu d’Europa hi ha una norma (que sovint no es compleix) per la qual els presos han d’estar reclosos en el recinte més proper a la seva residència habitual. Una greu contradicció que ens fa pensar que aquest nomenament -fruit dels pactes amb el seu soci de govern- han propiciat que el nou president de la Generalitat fes la primera relliscada de gruix, a no ser que la senyora consellera doni unes explicacions fefaents i convincents que només podrien ser creïbles si van acompanyades d’un explícit mea culpa seguit d’un fervorós propòsit d’esmena. Li’n donem també els cent dies de marge.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s